Oplooprem aanhanger

Een oplooprem is een simpel remsysteem die ervoor zorgt dat uw aanhanger niet “oploopt” wanneer de auto vertraagd of remt. Heeft u onverhoopt problemen met de aanhanger oplooprem of is deze mogelijk aan vervanging toe? Oude Egbrink aanhangwagens is al decennialang gespecialiseerd in het repareren van een oplooprem aanhanger. 

Neem eenvoudig contact op met ons voor het maken van een afspraak. Daarnaast kunt u bij ons ook terecht voor oplooprem onderdelen indien u de reparatie zelf wilt uitvoeren.

Reparatie inplannen?

In Twente bint wie onwies snel. Na uw aanvraag ontvangt u dezelfde werkdag nog een reactie van ons!

Snelle
reparaties

Persoonlijk
contact

Hoogwaardige kwaliteit

25 jaar
ervaring

1000+
reparaties

Wat is een oplooprem aanhanger?

Aanhangwagens die een gewicht van meer dan 750 kilo dragen zijn praktisch altijd uitgerust met een oplooprem. Deze oplooprem zorgt ervoor dat de remfunctie van de aanhangwagen wordt geactiveerd wanneer het trekkende voertuig vertraagt of remt en de aanhanger als het ware “oploopt” op het trekkende voertuig.

Zelfs bij aanhangwagens met een bruto laadvermogen van 750 kg of minder kan een rem worden geïnstalleerd om de wegligging te verbeteren en de veiligheid daarnaast te bevorderen.

Wanneer een zwaarbeladen aanhanger niet mee afremt met het trekkende voertuig, kan dit namelijk erg gevaarlijk zijn. Met de aanwezigheid van een oplooprem zorgt u ervoor dat u veilig op pad kunt gaan, zelfs met een zwaarbeladen aanhanger.

Is een oplooprem verplicht?

Een oplooprem is verplicht bij aanhangwagens boven de 750 kilo. Tegenwoordig zijn deze aanhangwagens altijd standaard voorzien van een oplooprem.

Hier is dan ook een breekkabel aan bevestigd die er voor zorgt dat wanneer de aanhanger onverhoopt losbreekt, de handrem wordt aangetrokken en de aanhanger zelfstandig tot stilstand komt.

Rijdt u met een aanhanger die minder zwaar is dan 750 kilo? Dan is enkel een losbreekkabel verplicht.

Oplooprem demper

Een oploopremdemper is een onderdeel van de oplooprem dat gevoelig is voor slijtage. De oploopremdemper bevindt zich in het schuifstuk van de oplooprem en zorgt ervoor dat u geleidelijk kan remmen. Wanneer u met uw auto zacht remt moet de aanhanger namelijk ook zacht mee remmen, maar bij een noodstop moet deze juist krachtig remmen.

Een versleten oploopremdemper is vaak herkenbaar aan bonkende geluiden tijdens het rijden met de aanhanger of caravan. De juiste oploopremdemper hangt af van het gewicht van de aanhanger. Hoe zwaarder de aanhanger, hoe krachtiger de demper moet zijn. Bij Oude Egbrink aanhangwagens kunt u terecht voor nagenoeg alle oploopremdempers die tegenwoordig gebruikt worden.

Het smeren van de oplooprem

Elke oplooprem is voorzien van een vetnippel waarmee u smering kunt toepassen. Dit is meestal een metalen onderdeel zoals roestvrij staal of messing, dat in een geboorde opening in machineonderdelen is bevestigd. Door hierop een vetspuit aan te sluiten, kunt u de oplooprem regelmatig smeren om slijtage te voorkomen.

Het tijdig smeren van de vetnippels zorgt ervoor dat de oplooprem veilig en efficiënt blijft functioneren. Bovendien voorkomt het voortijdige slijtage van de oplooprem. Dit onderhoud is vaak eenvoudig zelf uit te voeren maar wordt helaas ook vaak over het hoofd gezien. Het smeren van de vetnippels van de oplooprem garandeert bijna altijd een optimale en duurzame werking.

Hoe werkt een oplooprem bij achteruitrijden?

Bij het achteruit rijden duwt de auto tegen de aanhanger aan, wat de rem van de aanhanger activeert. Om dit te voorkomen zijn tegenwoordig de meeste remtrommels uitgerust met een terug rij automaat. Deze automaat zorgt ervoor dat de remschoenen minder kracht uitoefenen op de remtrommels wanneer deze achteruit draaien. Hierdoor kunt u (met enige weerstand) achteruit rijden terwijl de automaat ingeschakeld blijft.

De terug rij automaat zorgt er ook voor dat wanneer u de handrem op de aanhanger zet, deze nog een halve meter achteruit kan rollen. Daarom is het raadzaam om nooit zomaar de aanhanger los te koppelen op een helling. Bij alle moderne oploopremmen is het systeem zo ontworpen dat de oplooprem niet blokkeert bij achteruitrijden.

Heeft u echter een ouder type oplooprem zonder terug rij automaat? Dan moet u mogelijk handmatig een hendel bedienen om de oplooprem tijdelijk uit te schakelen. Bij het achteruitrijden met een aanhanger wordt dezelfde kracht op de oplooprem uitgeoefend als bij normaal remmen. Vergeet niet om de hendel na het achteruitrijden weer in de normale positie te zetten om schade te voorkomen.

Oplooprem aanhanger repareren

Voor het repareren van uw oplooprem bent u bij ons aan het juiste adres. Door onze jarenlange ervaring zijn wij gespecialiseerd in het repareren en vervangen van oploopremmen.